About

Drijfveer

Op mijn zevende ben ik vanuit Roemenië naar Nederland gekomen. In mijn jeugd probeerde ik zo goed mogelijk te passen bij mijn nieuwe omgeving. Langzaam maar zeker vergat ik niet alleen wie ik was, maar ook het landschap, het eten, de geuren, de kleuren, de tradities en de patronen en begon ik mijn moedertaal te vergeten.


Missie

Met mijn werk richt ik mij op het herontdekken van deze verloren identiteit en stap ik uit de schaduw van mijn afkomst. Deze zoektocht naar mijn oorsprong vormt de essentie van de abstracte collages, wandsculpturen en installaties die ik maak. Mijn keuze voor abstractie komt voort uit het verlangen naar een universele ervaring die de barrières van taal en cultuur overstijgt, waardoor mijn werk toegankelijk is voor een breed publiek.


Werkwijze

Ik voel mij sterk aangetrokken tot de zeefdruktechniek vanwege het ambachtelijke karakter, de gelaagde opbouw en intense kleuren. Ik waardeer de imperfecties die voortkomen uit mijn analoge werkwijze, omdat ze resoneren met de gelaagdheid van identiteiten. Ik ben geïnteresseerd in de kwaliteit en perceptie van kleur en hoe deze zich manifesteert in een abstractie. Kleur is een belangrijk element in mijn werk, als krachtig symbool voor de diversiteit en veelvormigheid van onszelf. Elke nuance en schakering bouw ik zorgvuldig op, waarbij ik de voorkeur geef aan gedempte en verfijnde tinten die de levendigheid van mijn Roemeense oorsprong oproepen. Niet rood, maar roodachtig, niet blauw, maar hemels. Het zoeken naar de juiste kleurtoon is een visuele vertaalslag van het zoeken naar mijn oorsprong en het samenvallen van twee culturen.


Bio

Mijn naam is Bea van Frankenhuyzen (1989), oorspronkelijk uit Roemenië en multidisciplinair kunstenaar en ontwerper met een brede en kleurrijke praktijk. In 2011 studeerde ik af aan het het Grafisch Lyceum Utrecht en in 2015 aan de kunstacademie Utrecht (HKU) met een BA in Grafisch ontwerp. Sindsdien woon en werk ik in Utrecht, NL.

  Verrassende onderzoeksvraag, gelaagdheid plan, sluit goed aan op de huidige tijd en voelt urgent

  — Jury K.F. Hein Stipendium

  Jouw werk is doorwerkt en gelaagd. Je bent onderzoekend en een aanpakker. Jouw artistiek concept is een mooi persoonlijk statement.

  — K. H. (Projectleiding culturele organisatie) 

  Je bent moedig in je keuzes en je ruimtelijke installaties vind ik boeiend.

  — E. P. (Beeldend kunstenaar)