About

Statement

Op mijn zevende ben ik vanuit Roemenië naar Nederland gekomen. In mijn jeugd probeerde ik zo goed mogelijk te passen bij mijn nieuwe omgeving. Maar ik verloor ook een stukje van wie ik was. Het herontdekken van deze verloren identiteit vormt de essentie van de collages, wandsculpturen en installaties die ik maak.

De zoektocht naar mijn oorsprong vertaalt zich in de behoefte om ruimte voor mezelf te claimen. Door de ruimte in te gaan, wil ik mijn identiteit vormen en tonen dat ik er mag zijn. Een proces van worden wie ik ben, in dialoog met de ander.

Ik ben geïnteresseerd in de kwaliteit en perceptie van kleur en hoe deze zich manifesteert in een abstractie. Alle tinten en tonen bouw ik zelf op. Ik gebruik zelden volledige verzadiging, maar geef de voorkeur aan gedempte en verfijnde tinten die, wanneer ze bij elkaar worden geplaatst, de levendigheid van mijn Roemeense oorsprong oproepen. Niet rood, maar roodachtig, niet blauw, maar hemels. Het zoeken naar de juiste kleurtoon is een visuele vertaalslag van het zoeken naar mijn oorsprong en het samenvallen van twee culturen.

Met collages, vormen en patronen bestudeer ik hoe deze elementen elkaar voeden, beïnvloeden of bijten. Zoals de gelaagdheid en de dynamiek van een samenleving waar ik onderdeel van ben.


Bio

Mijn naam is Bea van Frankenhuyzen (1989), oorspronkelijk uit Roemenië en multidisciplinair kunstenaar en ontwerper met een brede en kleurrijke praktijk. In 2011 studeerde ik af aan het het Grafisch Lyceum Utrecht en in 2015 aan de kunstacademie Utrecht (HKU) met een BA in Grafisch ontwerp. Sindsdien woon en werk ik in Utrecht, NL.